Липсата на координация между службите - предпоставка за катастрофи през зимата
Липсата на координация между службите - предпоставка за катастрофи през зимата / Дарик нюз

Проходът на Републиката е един от най-невралгичните участъци републиканската пътна мрежа. Главен път II -55 Дебелец- Килифарево- Гурково бе посочен като такъв по време на работна среща на представители на Областните дирекции на МВР, Областните пътни управления, на подразделенията на ДАИ и областните управления на ПБЗН от областите Търговище, Стара Загора, Габрово, Сливен, Велико Търново и Плевен, която се проведе в старата столица.

Срещата бе свикана от областния управител проф. Пенчо Пенчев с цел повишаване на координацията и съвместните действия на всички служби, отговорни за поддръжката и организацията на движението. При усложнена зимна обстановка липсата на координация между териториалните ведомства в съседните области е предпоставка за увеличен брой на ПТП-тата, обобщиха представителите на полицията и пътните служби. Бяха дадени примери с тежки пътни инциденти отпреди седмици, завършили с жертви.

Гл. инсп. Иван Каназирски, началник „Охранителна полиция", коментира, че през ГКПП-тата продължава да се допускат тежкотоварни автомобили с износени зимни гуми, с липсващи приспособления за изтегляне и вериги. Той призова да се засили контролът на пропусквателните пунктове за изправността на ТИР-овете, при възникнал пътен инцидент да се синхронизират действията и ако се налага да се спира автомобилният поток, за да не се образуват тапи. Според него трябва да се подава навременна информация към дежурните служби от съседните области съответно в ОД на МВР и към Областните администрации. Каназирски добави, че областната дирекция на полицията във Велико Търново е осигурила допълнителен кадрови резерв през зимните месеци.