Летящата птица кацна при таралежите
Летящата птица кацна при таралежите / DarikNews.bg, Добрич

Изложба на фотографа Ина Манева и на художника Диана Василева е подредена в Клуб „Тараеж" на Самоводската чаршия. Тя бе открита снощи и показва 15 творби - черно-бели фотографии на платно, рисувани с акрил, и цветни рисунки с темпера и акрил.

Наречена "Летящата птица", изложбата вече е пътувала с голям успех както в страната, така и в чужбина - Кипър в Общински Театър - Героскипу, Галерия "Character" - Лимасол, Галерия "KYKLOS" - Пафос. Темите, вдъхновили експозицията, са младост и свобода, обясняват от „Таралеж". Авторките представят душата като птица и пресъздават силни човешки емоции и състояния на духа.

Ина Манева е изучавала фотография в програмата „Визуални изкуства" на Нов Български Университет. Има богата творческа биография, част от нея са участията й в арт фестивал в София за създаване и обработване на краен рекламен продукт на живо за Mercedes GLK през 2008 г.; благотворителна изложба в полза на Националната художествена академия през 2010 г.; международната фотографска изложба „Портрет 2011", организирана от Photoclub202 в Сърбия; фотограф е в първото актьорско реалити шоу - StarMachine/tv7. Ина Манева е носител и на втора награда на национално ниво от паневропейски конкурс „Young? Creative? Chevrolet!", раздел „Фотография" има и награда от Фестивал „Студентски Мигове", категория „Портрет", 2009 г.

Диана Василева има солидна подготовка по дърворезба  - след средното училище по приложни изкуства  в Трявна, тя учи в Националната художествена академия. Печели награда след награда, както и стипендия на „Американска фондация за България" през 2006 г. През 2010 г. е класирана на второ място в ,,На биенале без бюджет", организиран от Съюза на архитектите в България, за да представи България на Венециаското биенале. През тази година печели творческа специализация в Париж, награда от конкурс на Националната художествена академия. Взема участия в две дипломантски изложби на НХА, благотворителна изложба в полза на Националната художествена академия през 2010 г. , изложения на НХА в „Интер Експо център" и много други.