Къпиново вдъхновява дървопластики и живописни платна
Къпиново вдъхновява дървопластики и живописни платна / dariknews.bg

13 творци ще вземат участие в петото издание на Международния пленер по дървопластика и живопис, който се провежда в местността Стубела край великотърновското село Къпиново. Организатори са община Велико Търново и Клуб „Патриарх Евтимий". В пленера участват седем пластици и за първа година се включват шестима живописци.

Гост на тазгодишното издание е проф. Перица Донков от Сърбия, който е професор по живопис във Факултета по изкуствата на Нишкия университет. Националната художествена академия в София е представена от проф. Емил Мирчев, проф. Валентин Лилов, доц. Роберт Цанев и студента по дървопластика Пламен Атанасов. Участниците от ВТУ са проф. Иван Бочев, проф. Антоанета Анчева, доц. Симеон Захариев, гл. ас. Мариета Конова и Марио Конов. Сред домакините е още директорът на Изложбените зали „Рафаел Михайлов" Цани Василев. От Софийския университет гостува доц. Лаура Димитрова, както и столичната художничка Надежда Лилова.

Творците ще работят до края на месеца, като тази година няма определена тема на пленера. Всеки от участниците ще твори според моментното си настроение и нагласи, коментира доц. Симеон Захариев. За работата им са предоставени 6 кубика дървен материал. Изложба на сътворените дървопластики и живописни платна ще бъде открита на 30 август от 17,30 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов".

Началото на пленера е поставено през 2004 година в Дебелец. Миналата година творците на се събраха заради кризата. Тази година форумът е спонсориран от общината с 1 500 лева. По една дървопластика от всяко издание на пленера остава собственост на общината. Една от работите, направена в първото издание от проф. Валентин Лилов, все още украсява зелената площ пред Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ.