Курсанти, студенти и кадети полагат академична клетва в НВУ
Курсанти, студенти и кадети полагат академична клетва в НВУ / DarikNews.bg, архив

С тържествен ритуал по полагане на академична клетва в 10,00 ч. ще бъде открита новата учебна година в Националния военен университет „В. Левски" и Професионалния сержантски колеж. Гост на тържеството ще бъде зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.

Академична клетва ще положат 89 курсанти и 494 студенти-първокурсници във Военния вуз, както и 144 кадети от сержантския колеж. След официалното откриване на учебната година ще бъде разгледана учебно-материалната база, предвидени са и демонстрации.

Обучението на курсантите първи курс продължава пет години по 12 военни специализации. При завършването си те получават образователно-квалификационна степен „бакалавър" по военна и гражданска специалност. Студентите се обучават в продължение на 4 години по 11 граждански специалности в редовна и задочна форма на обучение.

Обучението на кадетите от Професионалния сержантски колеж е една година, като те получават ІV степен на професионална квалификация по 9 специалности от професионално направление "Военно дело и отбрана".

За пръв път са приети 16 студенти платено обучение, които ще се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър".