Кроношпан България не замърсява въздуха
Кроношпан България не замърсява въздуха / netinfo

Регионалната екоинспекция във Велико Търново продължава контролните измервания на въздуха на цеха на фирма “Кроношпан България” ЕООД. Резултатите ще бъдат готови в края на седмицата. Причината за проверките са сигнали на граждани за замърсяване на атмосферния въздух и миризми от производство на плоскости от дървесни частици в промишлената зона на Велико Търново.

Показателите, предвидени за контрол на този вид производство в Закона за чистотата на атмосферния въздух, са прах и въглеводороди, като на цеха те се измерват на изход от сушилнята и на изход от пресата.

Към настоящия момент са извършени пет измервания на двата източника на емисии. Резултатите от анализа на проба от сушилнята, извършен от независима акредитирана лаборатория сочат, че съдържанието на въглеводороди е под допустимата норма съгласно наредбата за допустими емисии.

При измерването на прах на изход от сушилнята извършено от регионалната лаборатория е регистрирано превишение с 10 мг/ куб. м от нормата. За това нарушение екоинспекцията е наложила месечна санкция на фирмата. При анализ на газовете на изход от вентилационната тръба над пресата, резултатите не показват надвишаване на допустимите параметри.

За оценка на влиянието на дейността на цеха върху качеството на въздуха в кв. “Бузлуджа”, гр. Велико Търново в периода август – октомври са извършени пет измервания на фини прахови частици. Резултатите не показват наднормено съдържание. Двукратно, в продължение на пет дни през септември и октомври, са извършени непрекъснати измервания за качеството на въздуха от мобилна автоматична станция.

Анализирани са седем показателя, като измерените концентрации отговарят на нормите.