Комитет Васил Левски не иска лъва пред паметника на Апостола
Комитет Васил Левски не иска лъва пред паметника на Апостола / Снимка: М.Стоянова

Макетът на лъва, който в момента е поставен пред паметника на Васил Левски, е неподходящ и не се вписва в цялостната композиция около паметника, се казва в становище на Общински комитет „Васил Левски”.

Гипсовият модел бе монтиран преди около две седмици. Той е поставен, за да могат всички, които имат коментари, бележки и съображения да ги направят, преди да бъде изготвен в окончателният си вид лъвът, който трайно ще бъде монтиран пред паметника.

Общински комитет „В.Левски” предизвика снощи обществено обсъждане на новата архитектурна среда около паметника на Апостола.

Лъвът е изнесен твърде напред и е твърде голям. Така той доминира над каменната фигура на Левски, коментира председателят на комитета Георги Стефанов. Освен това поставянето на едно съвременно скулптурно изображение не кореспондира със стила на паметника, правен преди повече от половин век.

От общинския комитет ще настояват фигурата на лъва да бъде по-малка и по-добре разположена композиционно, но допускат и възможност лъвската фигура да бъде заменена с лавров венец с надпис.
Становището на комитета ще бъде внесено в общинската администрация, каза още Георги Стефанов.

Проектът за реконструкция на пространството около паметника е изготвен от проф. Константин Денев и архитект Лъчезар Лалев.