/ БГНЕС
За краен недостиг на медици алармираха от МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов. С проблемите на лечебното заведение през уикенда се запозна лично министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, поясняват от Общинския кризисен щаб за борба с коронавируса.

COVID отделението в Свищов е препълнено с пациенти, но лекари, които да се грижат за тях няма. До преди дни обслужващия персонал бяха две медицински сестри и кмета на града Генчо Генчев, но след като и тримата се разболяха, в структурата в момента работят единствено рехабилитатор и медицински сестри. Лекарите, които са част от екипа на болницата посещават отделението епизодично или в крайна необходимост. Случаите на заболели от коронавирус се увеличават, което изостря необходимостта от специализиран персонал.

Министър Ангелов се запозна на място с обстановката. В телефонен разговор с кмета Генчев той е получил подробна информация за ситуацията и за проблемите на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, в следствие на което е взето решение да се командироват лекари специализанти, чиято работа ще улесни функциите на отделението и ще спомогне за по-ефективното лечение на болните. Общината ще подсигури тяхното пребиваване, като им осигури жилища и ще съдейства по всякакъв начин да улесни дейността им.

Министърът беше силно впечатлен от историята на сестра Лидия Македонска, която първа се осмели да се грижи за COVID болните, но в последствие самата тя се оказа заразена и здравословното и състояние се влоши драстично. Лично здравният министър съдейства за нейното транспортиране и настаняване в университетската болница в Плевен.

Община Свищов и Общински кризисен щаб изказват за пореден път дълбоко уважение и признателност към сестра Македонска и ѝ пожелават бързо оздравяване.

Към всички граждани на община Свищов, Кризисният щаб апелира за спазване на противоепидемичните мерки.