Кметът и 5-годишната Амелия запалиха празничната елха в Павликени
Кметът и 5-годишната Амелия запалиха празничната елха в Павликени / снимки: Община Павликени

Кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов и 5-годишната Амелия, болна от детска церебрална парализа, запалиха светлините на коледната елха в града на общоградско тържество снощи. Градоначалникът спази традицията  да се украсява елхата пред Народно читалище „Братство 1884", вместо да се отсича ново дърво всяка година. Тази година е обновена и част от украсата по улиците на града.

Коледари, празничен благослов, изпълнения на народни песни и пищна заря събудиха празничния дух в Павликени.

„Казват, че има символика в избирането на елхата за коледно дърво. Тя няма да промени зеления си цвят през цялата година, също както и човек не бива да губи вярата си в доброто у хората. Върхът на тази елха сочи небето, където отправяме своите молитви за благополучие в светлия ден на Рождество Христово.", каза в своята реч кметът инж. Манолов.

„Нека се научим да даваме от своето щастие на тези, на които то липсва и да се опитваме да отнемем от болката на страдащите, защото Коледа е празник на споделяне.",  призова той и се обърна със специална благодарност към местния бизнес, които отделиха от своите бюджети в полза на празничната украса на града. Празничен благослов отслужи архимандрит Георгий.

Коледната елха запали 5-годишната Амелия Асенова, за която се набират дарения за лечението й. Амелия е болна от детска церебрална парализа и за един курс от лечението й са необходими около 12 000 евро.

Мнозина от присъстващите на площада в празничната вечер откликнаха и на призива на инж.Манолов да пуснат SMS с текст DMS AMELIA на кратък номер 17 777 за трите мобилни оператора, с който даряват 1 лв. за благородната кауза.

Кметът и 5-годишната Амелия запалиха празничната елха в Павликени
netinfo

В празничния концерт  се включиха и участниците в единствения в Европа пътуващ фестивал „Като звездите" - младите изпълнители Анна-Мария и Иван. Своя талант в народното пеене показаха и децата от фолклорната група към НЧ „Братство" с ръководител Виолета Петрова. Специалното изпълнение на певеца Александър Александров - Алекс, водещ на предаването „Шарена черга",  допълни доброто настроение на гостите на площад „Свобода".

За първа година кметството и бизнесът в Павликени съвместно ще украсят града. С покана да подпомогнат празничната украса кметът инж. Емануил Манолов се обърна към местните предприемачи, бизнесмени и управители на търговски обекти. Местните фирми могат да се включат в инициативата като направят дарение за едно или няколко от ефектните осветителни тела, планирани за украса на града.

Вече са факт и първите дарения по сметката на Общината. Това ще позволи закупуването на нови елементи за украса, които местната власт не би могла да финансира със собствени средства. Ангажимент на Общината остава свързването им към ел.мрежата и покриването на разходите за ток през целия празничен месец. 13 фирми вече откликнаха на поканата.