Кметът даде обяснения пред съда по делото срещу него
Кметът даде обяснения пред съда по делото срещу него / Sofia Photo Agency

Кметът на община Велико Търново Румен Рашев даде обширно обяснение пред Окръжния съд по делото, в което е подсъдим, заедно с бившия главен архитект Елена Абаджиева. Двамата са обвинени в превишаване на правомощията си, с което са облагодетелствали частна строителна фирма и са нанесли значителни финансови щети на общината.

Предложил съм на Общинския съвет решение, напълно съобразено със Закона за местното самоуправление и Закона за устройство на територията и последващите ми действия изцяло покриват волята на Общинския съвет, заяви кметът по повод повдигнатите му обвинения.

Кметът е обвинен за незаконосъобразна сделка с фирма „Илстрой", която през 2005 г. с решение на Общинския съвет получава парцел за строеж на спортно съоръжение в района на Двореца на културата и спорта.

Рашев и Абаджиева са обвинени в уронване престижа на администрацията и нанасяне на вреди на общината в размер на 450 000 лв. Днес пред съда кметът направи разкрития със съвпадения, за които каза, че е шокиран. Той припомни, че през октомври 2009 г. са го рекетирали, за да оправят „всичките му проблеми, свързани със съдебни дела". Рекетьорите са го заплашили, че ако не получат исканите от тях половин милион евро, на градоначалника ще бъде повдигнато обвинение от русенската прокуратура за 400 000 лв. Случайно ли е това съвпадение или не, попита Рашев.

Той категорично отхвърли твърденията на обвинението, че е в близки приятелски отношения с предприемача Илия Илиев и заяви, че се познава с него, както и с още много други предприемачи, които спазват законите.

От самото начало на проверката по този казус има погрешно тълкуване на разследващите органи и прокуратурата на правомощията на Общинския съвет и задълженията на кмета, заяви Румен Рашев. Той обясни, че е направил предложението за проекта, тъй като спортната общественост е имала нужда от модерно спортно съоръжение. В последствие обаче техническа грешка в текста е довела до неясни и неточни неща.

Познавам много добре принципите на местното самоуправление от дългогодишната ми работа като кмет и не мисля, че съм нарушил решението на Общинския съвет, а стриктно съм го изпълнил, подчерта Рашев. Според него са били спазени и всички процедури при провеждането на конкурса за избор на изпълнител.

В началото на днешното заседание съдът прие съдебната експертиза, изготвена от три вещи лица от Габрово, която подробно уточнява застроената площ на изграденото съоръжение. Според заключението на експертите са спазени всички стандарти при строителството и проектирането на обекта, записани в Закона за устройство на територията.

Съдът прие всички доказателствени материали по делото, което утре ще продължи със заключителните пледоарии на обвинението и защитата.