Кметове и кметски наместници от павликенско поставиха проблемите си пред областния управител
Кметове и кметски наместници от павликенско поставиха проблемите си пред областния управител / Дарик нюз, архив

Областният управител инж. Георги Рачев и двамата му заместници Стефан Стефанов и Андрей Илиев се срещнаха в Павликени с общинското ръководство и кметовете и кметските наместници на 19-те населени места в Общината. Срещата бе по инициатива на областната администрация, а целта, както губернаторът обясни, е да се запознаят с проблемите в населените места. Предотвратяване на последствията от бедствия и аварии и работа за превенцията им, прехвърлянето на неизползваните държавни имоти към общините, работа с общинските съвети и пълно съдействие при кандидатстване с проекти по оперативните програми, очерта като свои приоритети областният управител. Той подчерта, че преписките чакат с години в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, която не е заседавала от януари т.г. Комисията за бедствия и аварии при областния управител  по най-бързия начин ще разглежда всяка преписка, потвърди инж.Рачев. Въпросите с отдаването на язовирите на концесия и за състоянието на мостовете също са в дневния ред на областния управител.

Най- проблемният пътен участък в областта – пътя между селата Патреш и Горна Липница, отново беше поставен на дневен ред. „Пътят е в ужасно състояние, там са се преобръщали коли и дори джип, ямите по него са невъзможни”, припомни кметът на Горна Липница Юлко Палов. Трасето е третокласен път, част от републиканската пътна мрежа. За него в момента народният представител Милка Христова е внесла питане до министъра на регионалното развитие, стана ясно по време на срещата.

Повече и внезапни проверки на ДАИ по второкласните и третокласните пътища в областта  поиска кметът на общината инж.Емануил Манолов. За целта е необходимо да се оборудва инспекцията с повече технически средства. Причината за това е, че почти всички села в общината са пресечени от третокласни пътища, а заради преминаващите товарни превозни средства с инертни материали  са напукани оградите и стените на близките къщи.

Инж.Манолов предложи да се помисли за осигуряването на средства за текущи ремонти на читалищата в селата. В момента разходния им стандарт и субсидията покрива едва заплатите на служителите в тези културни институции. Проблем за населените места е и уличното осветление, както и обслужването на автобусните линии в Общината, признаха кметовете.

Сериозен проблем е обслужването на пощенските станции в селата, подчерта още инж.Манолов. При него са пристигнали оплаквания, че пощенските клонове остават заключени, а писмата и абонаментите се доставят неритмично.

От село Димча потърсиха помощ за издигането на войнишки паметник. В Бутово се надига недоволство срещу закриването на ЖП гарата и съкращаването на шестте служители. От Дъскот настояват за възстановяването на черните полски пътища, които арендатори са разорали, преди началото на ловния сезон, за да могат ловците да достигнат до ловищата.