Клуб Традиция показва знамето, с което е обявена Независимостта
Клуб Традиция показва знамето, с което е обявена Независимостта / DarikNews.bg
Клуб "Традиция" възстанови знамето, с което е обявена Независимостта
45017
Клуб "Традиция" възстанови знамето, с което е обявена Независимостта
  • Клуб "Традиция" възстанови знамето, с което е обявена Независимостта

Знамето, с което е провъзгласена Независимостта, както и още пет знамена-светини притежава великотърновският клуб „Традиция". Те са копия на оригиналните, които се пазят в музей, и всяка година се показват по време на празничното шествие -част от тържествата за Деня на Независимостта. Знамената се използват и при възстановките на клуб „Традиция", който повече от 10 години съхранява и популяризира патриотизма и традициите.

Членовете на великотърновския клуб с гордост показват своите шест знамена-светини. Те саморъчно ги изработват с много патриотизъм и малко средства. Копията се правят по образци на оригиналните знамена, които се съхраняват във Военно-историческия музей в София. Показват ги по време на различни чествания и възстановки, но най-голямата гордост на родолюбците е знамето, с което е обявена Незвисимостта. То по никакъв начин не се различава от оригинала, толкова добре е направено, разказва председателят на великотърновския клуб „Традиция" Върбан Минев.

Знамето е било притежание на 18-ти Етърски пехотен полк. То има стандартни размери в бяло, зелено и червено, с лъв посредата -символ на българската мощ. Колекцията на клуб „Традиция" допълват още четнически и хайдушки байраци, Самарското знаме, както и възстановените знамена на Филип Тотю и Стефан Караджа. Всяко от тях си има история. За съжаление оригиналите никога не се изваждат от музея, заради специфичните условия при които се съхраняват. Затова пък на националните празници и при всяка възстановка членовете на „Традиция" с гордост развяват и показват своите знамена на малки и големи.

Около 300 лв. струва изработката на едно знаме. Толкова излиза и направата на униформите, които допълват и подчертават историческото им значение. Разчитаме изцяло на безвъзмездния труд на нашите членове, както и на родолюбиви художници и шивачи, споделя Върбан Минев.

Великотърновският клуб Традиция участва годишно в близо 30 възстановки в страната, като най-мащабната е на връх Шипка. Именно цар Фердиданд е инициирал първата в историята възстановка на тези събития. Това е станало през 1902 г. с близо 100 000 участници, добавя Минев.

Чуйте целия материял в звуковия файл.