Кинопанорама за екстремни спортове и приключения ще домакинства В. Търново
Кинопанорама за екстремни спортове и приключения ще домакинства В. Търново / netinfo
Втора кинопанорама на филми за планинарство, екстремни спортове и приключения ще се проведе във Велико Търново от 13 до 15 март. Откриването е в четвъртък от 15 часа в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, където ще бъдат експонирани фотоизложбите “Спор със земното притегляне” на Дойчин Боянов, Николай Петков и Михаил Михайлов и “България– поглед отгоре” на два пъти световния рекордьор по моторен парапланеризъм Венелин Стайков.
Организатори са Община Велико Търново, Клуба по катерене, планинарство и екстремни спортове “Царевец” и Сдружение международен фестивал на планинарския филм.
В продължение на три дни от 16, 30 до 20, 30 часа в Голямата зала на община Велико Търново ще бъдат прожектирани филми за планинарството, сред които са щатския “Новите природозащитници”, норвежкия “Патагония, пътешествие към края на света”, холандския “Късче от Монблан” и др.
По време на кинопанорамата ще бъде представена първата издадена в България книга на легендарния алпинист и пътешественик Райнхолд Меснер– “Моят живот на ръба”. Ще бъде прожектиран и филмът на БНТ -“Върховният” за пребиваването му в България през 2007 г. като гост на Седмия международен фестивал на планинарския филм в Банско. Роденият в Тирол /Австрия/ през 1948 година австриец е първия човек покорил всички върхове с височина над 8000 метра.