Кимчи и кимбап опитаха великотърновци на Вечер на корейската кухня и култура
Кимчи и кимбап опитаха великотърновци на Вечер на корейската кухня и култура / DarikNews.bg
кимбап
57762
кимбап
кимчи
  • кимбап
  • кимчи

Традиционни корейски ястия опитаха великотърновци по време на първата по рода си Вечер на корейската култура и кухня, организирана в Хан "Хаджи Николи". Майстор-готвач от Корея демонстрира как се приготвят кимчи и кимбап, които са сред най-разпространените ястия на трапезата в азиатската страна. Сред гостите на атрактивното събитие бяха корейският посланик у нас Чън Би-хо и представители на посолството, ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков.

Кимбап представлява корейско суши и се приготвя от варен ориз, риба тон и зеленчуци, завити в морското водорасло "ким". То е тъмно кафяво, почти черно на цвят и корейците го отглеждат и ядат от 15-ти век насам. В Корея дори има традиционен празник, посветен на това водорасло, който се отбелязва през първото пълнолуние от Новата година (15 януари). Тогава на трапезата се събира цялото семейство и първата хапка, която всеки взима, трябва задължително да бъде ориз, завит в ким. Водораслото е изключително полезно, тъй като съдържа витамин A и калций.

Кимбап в древността е бил зимна храна, но съвременните корейци го ядат непрекъснато. Ястието е много диетично, но същевременно богато на полезни хранителни вещества. Ким се яде само в Япония и Корея. Корейците обаче не ядат японски ким, тъй като го считат за по-нискокачествен. Докато 100% от първокласния корейски ким се изнася за Япония, където се използва за тяхното суши, разказа кулинарката от Корея.

Чуйте повече за кимбап в първия звуков файл.

Кимчи е другото традиционно корейско ястие, което е люто. То представлява ферментирали зеленчуци (най-вече китайско зеле, ряпа или краставички), овкусени с чесън, джинджифил, рибен сос, лют червен пипер, сол и захар. Кимчи наподобява туршия и се прави по подобие на нашето кисело зеле. Съществуват над 200 вида кимчи, като само бялото не е люто, тъй като в него не се слага рибен сос за ферментация.

Зеленчуците се оставят да ферментират в глинени съдове, заровени под земята, като процесът продължава от 1 месец до 5 години. Кимчито е най-вкусно, когато се яде студено. Корейците го правят от всякакви зеленчуци и дори от листа на сусам, а понякога слагат в кимчито и плодове.

Още за кимчи - във втория звуков файл.