Каталунски хор изнесе концерт във Велико Търново
Каталунски хор изнесе концерт във Велико Търново / netinfo

Световноизвестният каталунски хор „Орфео Вигата" изнесе концерт снощи във Велико Търново. Испанците за първи път са на гастрол в България, а изявата им в старата столица е организирана със съдействието на Община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов".   

Хор „Орфео Вигата" е създаден през 1902 г. в столицата на Каталуня - Барселона и е част от движенето за пробуждане на националното каталунско съзнание, зародило се в края на XIX век. Първоначално в хора се включват 50 певци, а през 1916 г. съставът се разширява с женски вокали. Изпълнява религиозна и традиционна каталунска музика и григориански песнопения.

През годините хорът изнася десетки концерти в Испания и Западна Европа и добива световна популярност. По покана на Ватикана през 2009 г. „Орфео Вигата"  изнася концерт в Рим.

Единственият чужденец в хора е търновката Петя Вачева. Тя живее от десет години в Испания и е в състава на „Орфео Вигата" от две години.

Пред великотърновската публика хорът представи концерт в три части. В първата бяха изпълнени песни от испанския Ренесанс (XV-XVII в.). Втората част включва химна на емигранта и песента на известния каталунски композитор Жасинто Бордаге, посветена на символа на Каталуня - планината Монсерат. В третата част от концерта хорът представи многогласието на григорианското звучене в религиозни песнопения, посветени на Разпети петък и Страстната седмица.

В рамките на първото си турне в България „Орфео Вигата" ще гастролира в Несебър и Пловдив.