Карайте бавно и внимателно, за да стигнете!
Карайте бавно и внимателно, за да стигнете! / netinfo
Опасността от катастрофи през предстоящите почивни дни се увеличава, предупреждават от Областна Дирекция “Полиция” – Велико Търново, заради увеличената интензивност на движение по празниците. Освен това има и повече деца, които играят на детски площадки и места в близост до улици с интензивно движение.
За това, за да избегнете тежки инциденти от КАТ съветват да планирате пътуванията си така, че да не сте притеснени и да не бързате. Движете се в рамките на максималната разрешена скорост в колоната, без да започвате излишни и рискови изпреварвания. Не се подвеждате да увеличавате скоростта по “примера” на други шофьори и не се състезавайте на пътя.
Преди да потеглите прегледайте добре автомобила и отстранете евентуалните неизправности по осветителната, спирачната, ходовата система, особено ако автомобилът не е управляван през зимата.
Към родителите - контролирайте децата, тъй като когато са на село те се увличат в игри на групи и може да се появат внезапно пред движещи се автомобили - тичайки или докато карат колело. На село децата често се изкушават да се повозят на нерегистрирани и неизправни мотопеди и мотоциклети, карани от техни неправоспособни приятели.
През ваканцията тинейждърите излизат с приятели на заведения и дискотеки. За това трябва да вземете мерки да не се качват в коли, управлявани от неправоспособни и пияни шофьори. Ако е необходимо потърсете съдействието на полицията, за да предотвратите опасни пътувания. Според статистика на КАТ като пътници загиват най-често деца на възраст от 15 до 17 години, които са пътували през нощта с техни приятели в леки автомобили или с мотоциклети.
При гостуване или отиване на заведение още преди празненството определете предварително шофьор, който да шофираи няма да употребява алкохол. По-добре е на такива места да отидете с такси, за да не се изкушите да седнете зад волана в последния момент.
Преди шофиране по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно хранене преди шофиране, тъй като това води до сънливост и забавени реакции.
Весела Ценьова