Камбаната на манастира Св. Пророк Илия бие за спасението на планетата Земя
Камбаната на манастира Св. Пророк Илия бие за спасението на планетата Земя / netinfo
За 13- та поредна година камбаната на горнооряховския манастир „Св. Пророк Илия” ще бие за спасението на планетата Земя в 11 часа. Инициативата е започнала през 1995 година по идея на световната организация „Екофорум за мир” и Организацията на обединените нации.
Символ на празника е камбаната на манастира „Св. Пророк Илия”, която преди 13 години е обявена за „Камбана за живота на Земята”. От тогава до днес на всеки 24 октомври камбаната бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа и да ни накара да се замислим за бъдещето на планетата. Датата не е избрана случайно – днес православната църква почита Св. Богородица.
Проявите посветени на екофорума за мир започнаха снощи с празнична вечерна служба в манастир „Св. Пророк Илия”, отслужена от великотърновския митрополит Григорий. В 9 часа тази сутрин в горнооряховската обител владиката отслужи и молебена за здраве. В 9, 30 ч. до Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани, кметът инж. Йордан Михтиев, представител на Младежкият парламент и дете от детска градина ще засадят по едно иглолистно дръвче. Кампанията „Камбана за живота на Земята” ще продължи и през ноември, когато десетки фиданки ще бъдат засадени в селищата на община Горна Оряховица.