Излезе справочник за участниците в Македоно-одринското опълчение
Излезе справочник за участниците в Македоно-одринското опълчение / netinfo
“Македоно-одринското опълчение 1912 - 1913 г. Личен състав” е най-новата книга, издадена от Централния военен архив във Велико Търново. Върху справочника от 1989 година насам е работил авторски колектив в състав от 13 души. За съставянетона книгатаса проучени над 60000 страници от различни архивни документи. Сборникът съдържа биографични данни за 18870 души, които са сесражавалив опълчението по време на Балканската и Междусъюзническата войни. Най-младите участници в опълчението са били 16-годишните Янко Симеонов от Кнежа,Кратовско и Димо Ангелов от Куманово. Най-възрастният българин от македоно-одринския край, облякъл униформата, е бил 80-годишният дядо Ефрем от Щип.
В редовете на македоно-одринското опълчение се сражават и две жени. Особено колоритна е била 50-годишната Донка Ставрева от Смилево,Битолско. Самата тя се е определяла като: “помъж от мъжете”. По време на сраженията е превързвала ранените бойци на право на бойното поле като им е пеела песни. "От време на време прекъсвала пеенето, за да псува на турски език противника", пише за нея в спомените на опълченците. А, че е била по мъж от мъжете доказа и факта, че четири пъти е получавал кръст за храброст от военното командване на Българската армия. По-оскъдни са данните за другата българка-опълченка Рума Делчева, наричана Рума войвода,тъй катое командвала чета в района на Кукушко.
Разказът наДиана Вачева-главен експерт в Централния военен архив във В. Търново за сформирането на опълчението и бойния му път, чуйте в прикачения файл.