Избират ректор на Великотърновския университет
Избират ректор на Великотърновския университет / netinfo
Избори за нов ректор се провеждат във Великотърновския университет. Кандидатите за ръководния пост са шестима - доц. Пламен Легкоступ (издигнат от Факултетският съвет на педагогическия съвет), проф. Иван Стоянов (кандидатурата е издигната от самия кандидат), доц. Иван Тютюнджиев (кандидатурата е издигната от самия кандидат), доц. Атанас Дерменджиев (кандидатурата е издигната от самия кандидат), доц. Байко Байков (кандидатурата е издигната от Факултетският съвет на Стопански факултет) и проф. Стоян Буров (кандидатурата е издигната от катедра Съвременен български език).
Общото събрание започва в 10 часа в Аулата на Великотърновския университет. Неговите членове са 335-има. Те ще изберат председател и зам.-председател на общото събрание. Кандидатурите за тези позиции са съответно на проф. Иван Харалампиев и проф. Божанка Моцинова. Общото събрание на университета ще избере и нов Академически съвет с 35 членове. Ректорът проф. Иван Харалампиев ще направи отчет за изтеклия четиригодишен мандат. В рамките на по 10 минути всички кандидат-ректори ще представят концепциите си за развитие на Великотърновския университет до 2011 година.
Общото събрание на ВТУ включва 70% хабилитирани преподаватели, 15% представители на студентите и докторантите, 12% представители на нехабилитираните преподаватели, 3% представители на администрацията.
Членовете на Централната избирателна комисия са 11 – по един представител на всеки факултет, двама представители на Студентски съвет, главния секретар на ВТУ. Председател е доц. Николай Проданов. ЦИК осъществява методическа и координационна дейност относно избирателната кампания във факултетите, колежите и при определянето на студентското представителство в Общото събрание на университета.
Изборните бюлетини са интегрални. За председател и зам.-председател се гласува с екипна бюлетина. Гласуването става в „тъмни стаи” – по една за всяка урна. Разпределението на гласоподавателите по урни става по азбучен ред.
Ако при избора на ректор не бъде излъчен победител, предстои балотаж, който ще се проведе в рамките на същия ден.