Ирландският посланик Джефри Кийтинг посети ВТУ
Ирландският посланик Джефри Кийтинг посети ВТУ / netinfo

Посланикът на Ирландия у нас Джефри Кийтинг бе на работно посещение във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Той се срещна с ректора на висшето училище проф. дпн Пламен Легкоступ, зам.-ректора по международно и вътрешно сътрудничество доц. д-р Стела Дерменджиева и зам.-ректора по едвроинтеграция и мобилност доц. д-р Багрелия Борисова. На срещата бе обсъдено развитието на ирландистиката във Великотърновския университет. Заедно с посланик Джефри Кийтинг бе световноизвестният ирландист проф. Юп Леерсен от Амстердамския университет.

Той ще изнесе цикъл лекции пред студенти и преподаватели от катедра Англицистика и американистика: “Лейди Морган и истинската Ирландия”; “Устният фолклор и литературният канон” и “Идентичност и език в романа “Одисей” на Джеймс Джойс”. Във вторник, от 17.00 часа в зала 321 ще стартира научният проект Образи на Балканите в британската художествена и пътеписна литература (XVIII – XXI в.). На представянето на проекта проф. Юп Леерсен ще изнесе лекция за имагологията (част от литературознанието, занимаваща се с интерпретацията на образите на литературните герои).

Проф. Леерсен е учен с широка специализация, включваща англицистика, ирландистика, сравнително литературознание и имагология. Той е отговорен редактор на сериите Studia Imagologica и „Европеистика” към академичното издателство „Родопи”, Амстердам. Автор е на множество монографии, студии и статии. Интересува се от проблемите на национализма в европейския културен контекст. Той е за първи път в България и ще гостува само във Великотърновския университет.