Интегриран план за градско развитие разработва Общината
Интегриран план за градско развитие разработва Общината / DarikNews.bg, архив

Община Велико Търново е разработила проект за изготвянето на интегриран план за градско възстановяване и развитие, съобщи директорът на Дирекция „Европейска интеграция, фондове и програмиране" Мариела Цонева. Той е на стойност 500 хил. лв., а финансирането е по Оперативна програма „Регионално развитие".

Собственият принос на общината е в размер на 5 % или 22 000 лв. Ако този проект бъде одобрен, ще бъде съставен план на града, който ще обхване цялата базова инфраструктура - социална, здравна, техническа, за да се направи анализ кои зони изостават от  останалите.

По този начин средствата и усилията на общината ще бъдат насочени към изравняване на стандарта на живот в тези зони. Изготвянето на този интегриран план за градско възстановяване и развитие е задължителен за всички общини, които искат да кандидатстват за усвояване на евросредства за следващия период 2014 - 2020 година, каза още Мариела Цонева.

Община Велико Търново ще кандидатства по още един проект по Оперативна програма "Регионално развитие", с който да обезпечи организирането и провеждането на Летния оперен фестивал "Сцена на вековете". Проектът е на стойност 530 000 лв., като общината ще осигури 5 % от сумата. Целта е със средствата да се закупят технически съоръжения и оборудване и да се популяризира оперния фестивал.