Инициативният комитет Анти хлор прераства в група за граждански натиск
Инициативният комитет Анти хлор прераства в група за граждански натиск / DarikNews.bg
Иван Момъков
76987
Иван Момъков
  • Иван Момъков

Инициативният комитет "Анти хлор", сформиран в отпор на изграждането на завод за хлор в Г. Оряховица, ще се проеобразува в своеобразна група за натиск. Скоро активистите, които казаха „Не” на частната фирма да вдигне такава инсталация близо до училища, жилищни сгради и болница, ще основат неправителствена организация с екологичен профил. Това обаче не означава, че сдружението ще действа единствено в тази сфера, то ще се занимава с всички важни за обществото проблеми и ще бъде медиатор между гражданството и местната власт, каза Иван Момъков, общински съветник от Горна Оряховица и част от Инициативния комитет. На нарочен брифинг днес активистите обявиха своите бъдещи действия и намерения.

Миглена Джурова, д-р Нели Райкова, Мария Стоянова и Иван Момъков изказаха опасенията си, че, въпреки оттегленото инвестиционно предложение, дружеството все пак има намерение да проведе насроченото за утре публично обсъждане на доклада за оценка върху околната среда. В РИОСВ – компетентната в случая институция, до петък нямаше постъпила информация за отмяна на обсъждането. Ето защо ние ще бъдем на място, за да видим какво ще се случи, допускаме, че фирмата все пак се готви да го проведе, обясни Иван Момъков. Инициативната група „Анти хлор” е подготвила над 30 аргумента, с които отново обяснява защо е против изграждането на фабриката за хлор в Г. Оряховица. Такива инсталации не бива да има в никое населено място, посочиха от групата. Г. Оряховица и без това е сред водещите градове по замърсеност на въздуха. Инхалирането дори и на малки количества хлор може да доведе до инвалидизиране, обясни д-р Райкова, която е специалист по белодробни заболявания.

Инициативният комитет е задвижил процедура с искане складовата база на фирмата в промишлената зона на Г. Оряховица да бъде подложена на постоянен мониторинг. Настояваме на място да бъдат поставени преносими клетки, които непрекъснато да замерват емисиите и имисиите в околната среда. Ако по някаква причина РИОСВ откаже подобно наблюдение, ще бъде обмислено на съседни имоти да бъдат поставени видеокамери. Идеята е те да проследяват какво се случва на площадката, уточниха от „Анти хлор”. Предложението за мониторинг вече е внесено в кметската администрация в Г. Оряховица. Имаме пълната подкрепа на кмета инж. Добрев и екипа му, обяви Иван Момъков.

От групата припомниха, че за по-малко от месец са събрани над 3 000 подписа против строежа на фабрика за хлор. Благодарим на всички, които подкрепиха по-доброто бъдеще и здравето на децата на Г. Оряховица и региона, коментира още Иван Момъков. Тази вечер в 17,00 ч. на площад "Г. Измирлиев" започва хепънинг, с който от Инициативния комитет ще благодарят на всички граждани, подкрепили подписката против хлора в Г. Оряховица.

В звуковите файлове може да чуете Иван Момъков и д-р Нели Райкова.