Илиян Недев е председател на РИК, до 29 април утвърждават състава на секционните комисии
Илиян Недев е председател на РИК, до 29 април утвърждават състава на секционните комисии / Дарик нюз

С решение на Централната избирателна комисия Илиян Недев е назначен за председател на РИК - Велико Търново, съобщи областният управител инж. Георги Рачев. По- рано днес той представи официално състава на комисията за ІV- ти многомандатен избирателен район. Заместници на Недев са Юлия Миневска и Милен Павлов. Секретар на комисията е Ирена Стасинопулу.

До арбитража на ЦИК се стигна, след като по време на консултациите на 28 март тази година политическите сили, представени в Районната избирателна комисия, не успяха да стигнат до споразумение за секретарското място. Тогава от ГЕРБ ниминираха за председател на РИК именно Илиян Недев, но след това се съгласиха постът да заеме Ирена Стасинопулу от „Коалиция за България”, предлагайки на социалистите да ги подкрепят за секретарското място, което бе искано и от ДПС. Това обаче не стана и крайната дума по състава бе на ЦИК.

Ерджан Алкова ще ръководи техническият екип от Областната администрация, който ще отговаря за подготовката и провеждането на предстоящите евроизбори, съобщи областният управител Георги Рачев. В екипа влизат още Петя Райкова, Живка Горанова, Елена Иванова и Димитрина Сакърова.

Районната избирателна комисия ще обявява решенията си незабавно чрез поставяне на общодостъпно място- на специални табла пред стая 219 в сградата на Областната администрация, където е офисът й, съобщи Илиян Недев. Решенията ще се публикуват и на интернет страницата, на която ще се излъчват всички заседания в реално време при предварително обявен проект за дневен ред. Актовете могат да бъдат обжалвани в тридневен срок от тяхното обявление. Работното време ще бъде от 9,00 до 17,00 ч., по изключение комисията ще работи и в почивните дни, когато в тях изтичат срокове, визирани в хронограмата на ЦИК, информира още председателят на РИК.

Днес изтича срокът, в който кметовете на общините трябва да обявят местата за изнасяне на избирателните списъци, добави Ирена Стасинопулу. До 29 април трябва да бъде утвърден съставът на Секционните избирателни комисии, като кметовете на общините трябва да представят предложенията си до 24 този месец. Съгласно решение на ЦИК в състава и ръководствата на СИК- ГЕРБ получават 39,83% от членовете, „Коалиция за България” - 35,17 %, ДПС - 15,25%,  „Атака” - 9,75%.  Партиите и коалициите, които имат избрани с тяхната листа депутати в Европейския парламент, но не и в Народното събрание, имат право на 2% от членовете на СИК на територията на съответната община. Съставите на СИК ще бъдат назначени от районната комисия до 29 април, а кметовете трябва да представят предложенията си до 24 април.