И на втория зрелостен изпит се падна вариант 2 синьо
И на втория зрелостен изпит се падна вариант 2 синьо / netinfo

Отново вариант номер две беше изтеглен за втората задължителна матура. Минути преди 8,00 часа в сградата на просветното министерство беше избран чрез жребий изпитен вариант №2 от два възможни. Зрелостниците се явяват на държавен изпит по избран от тях предмет. 13 са учебните дисциплини, от които можеха да избират абитуриентите.

2765 зрелостници от Великотърновска област се явяват на втората задължителна матура. Най-много са желаещите за матурата по география и икономика – 1168.  373-ма са избрали математиката, 371 младежи държат матура по „История и цивилизация”. 221 искат да премерят знания по философия, 207 – по биология и здравно образование, 35 –по химия и 27 са подали заявления за изпита по физика и астрономия.

Пет чужди езика са посочили абитуриентите като втора матура. Най-много са пожелали да се явят на английски език – 269. Само 17 искат да решават тест по френски, 19 – по немски, на руски се явяват 25 деца.

Всички изпити ще са с продължителност 4 астрономически часа. Младежите с увреждания имат допълнително още един час за работа. Изпитният комплект съдържа тестова книжка, лист за отговори, към който е и идентификационната бланка, на която учениците внасят личните си данни и свитък за отговори, предназначен за свободните отговори на учениците. Всички зрелостни изпити са под формата на тест, а максималният брой точки е 100.

От 4 до 10 юни зрелостниците ще могат да се явят и на трета матура, която е по желание. Оценките от държавните зрелостни изпити ще станат ясни след 20 юни.

В основно училище „Димитър Благоев” във Велико Търново днес се проведе матура по математика. Трудни ли бяха задачите и как се справиха с теста трима зрeлостници чуйте в звуковия файл…