И дядо Григорий агент на ДС
И дядо Григорий агент на ДС / Дарик нюз, архив

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това обяви Комисията по досиетата. В списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби не фигурира името на патриарх Максим.

Всички „осветени" православни митрополити работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.

Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил „Линкълн" е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

Сред обявените агенти са и Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан. Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия, преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност.

Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност. Единствен той коментира пред Дарик, че е изненадан за досието си. „На Бога съм служил, това е то", коментира митрополит Симеон.

Българската православна църква все още не е излязла с позиция след обявяването на списъците днес. В края на миналата година Светият синод се обяви срещу проверката, като я обяви за противоречаща на Конституцията, а няколко интелектуалци сформираха комитет за защита на висшия клир.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи също има минало в Държавна сигурност. Той е работил под агентурното име Андрей. Бившият главен мюфтия Недим Генджев, за когото беше известно агентурното му минало, пък е бил  назначен за разузнавач II-ра степен през 70-те години на миналия век, а в последствие е преназначен за инспектор IV-та степен.

Общо седем висши мюсюлмански духовници са работили за бившите комунистически служби. Говорителят на Главното мюфтийството Хюсеин Хафъзов заяви пред Дарик, че главният мюфтия Мустафа Хаджи не е в България и все още нямат позиция. Хафъзов уточни, че са очаквали досието на Хаджи. Оттам трябва да предадат на комисията по досиетата и други имена за проверка.

Епископът на Софийско-Пловдивската епархия Георги Йовчев е бил познат в комунистическите служби като агент Петър. Той е бил вербуван през 1987 г., а година след това е бил ръкоположен за епископ. Проверката на комисията по досиетата засега не е открила други католически духовници, които са били сътрудници на Държавна сигурност.

От комисията съобщиха, че проверката продължава.