Хора с увреждания настояват за равни права и защита от дискриминация
Хора с увреждания настояват за равни права и защита от дискриминация / DarikNews.bg
Хора с увреждания настояват за равни права и защита от дискриминация
47996
Хора с увреждания настояват за равни права и защита от дискриминация
  • Хора с увреждания настояват за равни права и защита от дискриминация

Семейства на деца с увреждания от Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец са обучени по проект, който разясвява правата на хората с увреждания. Той се реализира от горнооряховското сдружение за подкрепа на лица с увреждания „Приятели" - БАЛИЗ, в партньорство с три сходни организации от Велико Търново и Лясковец.

Проектът "Интеграцията днес, тук и сега - от нас зависи" приключва в края на годината, като целта му бе да запознае хората с увреждания с техните права и да разясни необходимостта от ратифициране на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и как това би подобрило положението им в обществения живот.

С осигуреното финансиране от 2 800 лв. са отпечатани 1000 информационни брошури, които са раздадени на 80 души с увреждания и 50 семейства. Организирани са четири информационни кампании и сбирки с родители, на които те са обучени от консултант по социално включване какви са техните възможности за равен достъп до образование, професионална квалификация и обучения.

До момента всички държави членки на ЕС са подписали Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като повече от половината от тях са я ратифицирали. България подписа Конвенцията на 27 септември 2007 г., но документът все още не е ратифициран у нас. Това означава, че хората с увреждания в България не могат да се възползват от механизмите, които тя предвижда, обясни председателят на сдружение БАЛИЗ Елка Йовчева. Конвенцията съдържа международно признати стандарти за защита от дискриминация на хората с увреждания.

Всички материали и събраните подписи по време на информационните кампании, организирани в рамките на проекта, ще бъдат внесени в Народното събрание, за да се предприемат необходимите мерки за ратифициране на конвенцията, посочи Елка Йовчева. Самата тя е майка на 25-годишна дъщеря с увреждания и многократно се е сблъсквала с редица проблеми.

Чуйте повече в звуковия файл.