Хлебна къща откриват във Велико Търново
Хлебна къща откриват във Велико Търново / Sofia Photo Agency, архив

Международният съвет на самодейните средища отваря културен център "Хлебна къща” във Велико Търново. Той се разкрива с подкрепата на Община Велико Търново и ще се помещава на Самоводската чаршия в къщата до Шекерджийницата. Официалното откриване ще бъде тази вечер от 17:30 ч.

Културният център ще бъде пространство, в което ще се представят изложби, културни дискусии, арт инсталации, пърформанси и др., както и събития с хлебна тематика от социалната програма “Мрежа Хлебни Къщи”. Тези събития ще показват различни аспекти от работата и идеи за потенциални програми на културните центрове и мрежи по света, които Международният съвет на самодейните средища обединява и координира.

Културният център се открива с две изложби, които показват връзката и приемствеността между традициите и модерността. Основателят и председател на Международния съвет на самодейните средища д-р Надежда Савова ще покаже фотоизложбата “Пътят на хляба по света”. Авторката е културен антрополог от Университета “Принстън” и в експозицията си изследва различни кулинарни, и в частност хлебни, традиции по света. Паралелно с това ще бъде представен и проектът за съвременно и концептуално изкуство „NEXT ART“ с автор Искра Иванова.  

Хлебната къща във В. Търново ще домакинства и първия Световен конгрес на културни центрове и техни мрежи, подобни на българските читалища. Конгресът ще се състои от 23 до 27 септември и ще събере културни мрежи от всички континенти, като поканени са над 40 страни. Целта на това първо и от световна важност събитие е да създадат условията за световна платформа за културен обмен и международни проекти, които да развиват изкуството и най-вече връзката между професионалното и самодейното творчество като катализатор за социална промяна.