Хан Хаджи Николи с награда от конкурса Сграда на годината
Хан Хаджи Николи с награда от конкурса Сграда на годината / Дарик Велико Търново, архив

Хан Хаджи Николи във Велико Търново получи награда в категорията култура, наука и религия в деветото издание на конкурса "Сграда на годината 2010". Сградата, построена от майстор Колю Фичето, раздели първото място с Операта в Стара Загора. Наградите бяха връчени на официална церемония в София от министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Хан Хаджи Николи събра най-много гласове от всички участници в интернет страницата на конкурса. 1445 души са дали вота си за архитектурния шедьовър на Колю Фичето. 

Конкурсът "Сграда на годината 2010" е организиран от "Градът Медиа Груп" под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и с подкрепата на браншови организации. Целта на конкурса е да отличи реализираните през годината сгради в 12 категории. В надпреварата участваха над 60 сгради от цялата страна.

Хан Хаджи Николи е от късния период на Възраждането. Той е обявен за архитектурен паметник на културата от национално значение. Ханът е строен в периода 1858 - 1862 година от Колю Фичето за богатия търговец Хаджи Никола Минчев. Значим е и поради факта, че е единственият оцелял през годините хан от всички 70 хана, построени в града.

През 1992 година е реституиран и предаден на наследниците на Хаджи Никола. Повече от десет години е затворен за посетители. През 2005 година ханът е закупен от частна фирма и по желание на новия собственик започва реставрацията на сградата. В момента Хан Хаджи Николи функционира като ресторант с четири различно декорирани зали, кафене, винарна, градина, галерия за изобразително изкуство и изложбени зали.

Сред претендентите в категорията култура, наука и религия участваха още Археологическият музей в Пловдив и столичният храм "Свети Архангел Михаил".