/ netinfo
Групи и свободни реанактори от пет държави пристигат във Велико Търново за международния средновековния фестивал, който ще се проведе на крепостта Царевец от 29 юни до 1 юли.

В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения от XII-XIV век ще се включат над 150 реанактори от Румъния, Сърбия, Украйна и Унгария и България.

Групи за жива история от пет държави връщат средновековието на Царевец
netinfo

За първи път във фестивала „Средновековен Търновград“ ще участва музикалната група „Спиритуал сезонс” от украинския град Харков. Музикантите изпълняват средновековни и келтски мелодии, поетични северни балади и стари савянски ритмии. 

Групата е създадена през 1994 г. в Харков и за изминалите години има издадени дванадесет албума и над хиляда концерта на различни европейски сцени. На Царевец „Спиритуал сезонс“ ще изнесат няколко концерта, а под вълшебната им музика  ще са и уроците по средновековни танци за посетителите на събитието.

Групи за жива история от пет държави връщат средновековието на Царевец
netinfo

На форума ще се представят и две румънски групи – „Кафява мечка"-Букурещ с реконсрукции на европейските исторически бойни техники, иложните изкуства керамика, живопис, бродерия, коване, плетене на ризници от XIII – XV в и трансилванска група за "жива история" и реконструкция „Черният дракон“ от Брашов, които ще показжат полевия живот и занаяти на наемните "свободни дружини" от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.).  

Сред чуждестранните участници са познатите от предишни издания смели и неуморни бойци от група  Бели орлови" от Белград,  Сърбия и група за исторически възстановки от унгарския град Дебрецен.

Групи за жива история от пет държави връщат средновековието на Царевец
netinfo

НД "Традиция" - клон Велико Търново и клон Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки "Чигот, Сдружение за запазване на традициите "Авитохол" – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина "Барадж" – Пазарджик, Сдружение „Верени", група „Ериней“ и над 20 свободни реенактори ще са българските участници в събитието.

Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград”.е в 19:00 часа на 29 юни, петък, в Двореца на крепостта Царевец, където всички български и чуждестранни участници ще се представят с различни демонстрации, бойни техника и музикални изпълнения. 

Петъчната вечер,  посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II, ще продължи от 20,00 часа в Двореца с театрална постановка „Сватбите на Йоан Асен II“ на МДТ „Константин Кисимов“.

Форумът се организира от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество”Традиция” – Регионален клон Велико Търново и е част събитията, с които Старата столица участва в националната програма за Европейската година на културното наследство 2018.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. За всички посетители на вечерните събития на 29 и 20 юни от 18:00 до 21:30 часа крепостта Царевец ще е с вход свободен. 
 

Програма
29 юни (петък) 
19.00 ч. - Официално откриване на фестивала в двора на Двореца. Представяне на групите, демонстрации на средновековна техника за боравене с оръжие и средновековна музика  с група “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“
20,00 ч. -  „Сватбите на Йоан Асен II“, театрална постановка на МДТ „Константин Кисимов“ посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II.
 
30 юни (събота)
9.00 - 12.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
10.00 - 12.30 ч. - Първи кръг на боен турнир, изпълнения на група “Ериней“ и уроци по  средновековни танци със „Спиритуал сезонс“
14.00 – 16.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
15.00 - 16.30 ч. - Състезание по стрелба с лък и средновековни игри (хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, подкосяване , теглене на въжеq теглене на тояга)
18.30 – 21,00 ч. - Демонстративни боеве и концерт на групите “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“
.
1юли (неделя)
9.00 - 12.30 ч.  - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
10.00 - 12.30 ч. - Втори кръг на боен турнир и изпълнения на група “Ериней“
14.00 – 16.00 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции
16.00 - 16.30ч. – Обявяване на победителите в турнирите и закриване на фестивала.