Горя детска градина, няма пострадали
Горя детска градина, няма пострадали / Дарик нюз
"Горя" детска градина, няма пострадали
56427
"Горя" детска градина, няма пострадали
"Горя" детска градина, няма пострадали
  • "Горя" детска градина, няма пострадали
  • "Горя" детска градина, няма пострадали

„Пожар" пламна днес във великотърновската детска градина „Соня". Минути след десет часа вой на сирени огласи улица „Момина крепост" в старата столица и екип на Райнната служба за противопожарна безопасност и защита на населението пристигна на мястото на „инцидента".

Междувременно учителки и лелички извеждаха малчуганите, които прикриваха лицата си с кърпи и салфетки.

"Горя" детска градина, няма пострадали
netinfo

Директорката на детското заведение Жаклин Павлова информира шефа на огнеборците главен инспектор Пламен Иванов, че в кухненския блок е избухнал пожар, децата и парсоналът са изведени, но в помещенията са останали малчуган и учителка. Веднага вътре влязоха пожарникари, които изведоха и тях за по- сигурно с кислородни маски. Междувременно други огнеборци потушиха пламъците под бурните ръкопляскания на децата, повечето от които веднага заявиха, че искат да станат пожарникари, когато пораснат.

Чуйте децата в първия звуков файл.

Демонстрациите на гасене на пожар и противопожарна техника бяха част от  програмата за отбелязване на професионалния празник на българския огнеборец - 14 септември. 

"Горя" детска градина, няма пострадали
netinfo

Датата се отбелязва от 1995 г., а 90 години преди това на нея се е провел първият пожарникарски събор у нас. Тогава са се събрали командири от В. Търново, София, Ст. Загора и други градове и взели решения за бъдещето на пожарната, информира главен инспектор Пламен Иванов. Той обясни, че такива занятия се провеждат сред децата, за да бъдат научени как да действат в случай на пожар, да не изпадат в паника и да вземат погрешни решения. Самият огнеборец призна, че още в детската градина като гледал едно такова занятие решил, че ще стане пожарникар и по- късно сбъднал детската си мечта.

502 произшествия са обслужили великотърновските пожарникари от началото на година до сега, информира още Пламен Иванов, като в горещите дни са излизали от пет до осем пъти на ден. По думите му българинът продължава да подценява огъня и да си играе с него, понякога и за да види какво ще стане. „Пожарникарят трябва да бъде отговорен човек, да мисли бързо и логично, да е физически здрав", каза още главен инспектор Иванов.

Повече от него за това как трябва да се действа при пожар във втория звуков файл.