Гладиатор е най-изпипаният игрален филм за древен Рим, смята археологът на годината
Гладиатор е най-изпипаният игрален филм за древен Рим, смята археологът на годината / DarikNews.bg
"Гладиатор" е най-изпипаният игрален филм за древен Рим, смята археологът на годината
48909
"Гладиатор" е най-изпипаният игрален филм за древен Рим, смята археологът на годината
  • "Гладиатор" е най-изпипаният игрален филм за древен Рим, смята археологът на годината

Доцент Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново бе отличена като „Археолог на годината". Тя получи наградата на официална церемония в Археологическия музей в София.

Грамотата и плакет с ритон от тракийско съкровище от ІV век преди Христа, открито при русенското село Борово, й бяха връчени от заместник-министъра на културата арх. Георги Стоев. Признанието е за значителния й принос в развитието на археологическата наука и популяризирането на културното наследство на България. 

"Гладиатор" е най-изпипаният игрален филм за древен Рим, смята археологът на годината
netinfo

Доц. Владкова работи в Регионалния исторически музей във Велико Търново от 1979 година. Била е част от българо- полската експедиция в Нове и българо-английската в Никополис ад Иструм. Участвала е и в проучвания в Античния керамичен център в Павликени и други места във Великотърновския регион. За Дарик тя коментира, че приема награда като признание за целия колектив на музея, защото обикновено призовете отиват при столичните им колеги.

Павлина Владкова разказа още, че любимата й находка е златна готска фибула - единствената такава, откривана у нас. Много тежък момент за нея е била кражбата на статуята на Асклепий от Никополис ад Иструм, за която е плакала дълго и щастлив, разбира се, откриването й. За нея най- добре изпипаният в детайли игрален филм за древен Рим е "Гладиатор", чиито консултанти не са допуснали нито една грешка в облеклото, въоръжението, колесниците и дори прическите на героите.

За работата на археолозите, тайните на древните градове, любимите храни на римляни и готи по нашите земи, както и защо Павлина Владкова не обича да разказва за откритията си преди да приключи сезона, чуйте в звуковия файл.