Фортисимо Фест за първи път във В. Търново
Фортисимо Фест за първи път във В. Търново / снимка: организатори

Единственият национален фестивал за класическа музика на открито Фортисимо Фест  гостува тази вечер във В. Търново. Маршрутът на лятното турне "Музика под звездите" минава от 30 август до 15 септември през шест открити сцени - Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, София и Пловдив. За първи път програмата на Фортисимо Фест ще бъде представена в старата столица и Русе. Всички концерти са със свободен вход. Във Велико Търново изявата е насрочена за 20,30 ч. на сцената на Летния театър.

През тази година се провежда четвъртото издание на Фортисимо Фест. Фестивалът за класическа музика е основан през 2010 г. от Максим Ешкенази с подкрепата на фондация "Америка за България". Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Целта на неговата дългосрочна програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. Сред гост-солистите му през годините са имена като Сара Чанг, Веско Пантелеев - Ешкенази, Георги Черкин, трио "Триада", Андрю Армстронг, Даниеле Белен.

Постепенно концертите "Музика под звездите" се превръщат в национално турне за класическа музика на открито, а Форисимо Фест - в събитие от национален мащаб. Музикалните програми включват три части, изпълнени от солисти с оркестър - класически музикални произведения, авторска музика, фолклор и джаз, а третата част представя съвременна класическа музика. По традиция диригент на шестте концерта от турнето "Музика под звездите" ще бъде Максим Ешкенази.

Във Велико Търново, заедно с Русенската филхармония, ще свири прочутият цигулар Светлин Русев, който пристига специално за концетите "Музика под звездите" въпреки натоварената си програма между Сеул и Париж. За първи път заедно на фестивалната сцена ще бъдат и децата, победители в конкурса Vitam Inspirare ("Да вдъхнеш живот"), който се проведе по инициатива на Фортисимо Фест през май тази година. От Виена за турнето на Фортисимо Фест пристига и цигуларят Марио Хосен. Мишо Йосифов-секстет, Адриана Николова-Печенката и Нели и Георги Андрееви традиционно ще музицират и пеят в тазгодишното издание на фестивала за класическа музика на открито.