Флагът на Велико Търново и 1000 лева получи световният шампион Михаил Ганев
Флагът на Велико Търново и 1000 лева получи световният шампион Михаил Ганев / dariknews.bg
Флагът на Велико Търново и 1000 лева получи световният шампион Михаил Ганев
33062
Флагът на Велико Търново и 1000 лева получи световният шампион Михаил Ганев
  • Флагът на Велико Търново и 1000 лева получи световният шампион Михаил Ганев

Знамето на В. Търново и луксозен фотоалбум с кадри от града подари кметът д- р Румен Рашев на световният шампион по свободна борба Михаил Ганев. Първенецът на планетата, в категория до 84 килограма от първенството в Москва, е роден в Златарица през 1985 г., но е възпитаник на Младежкия клуб по борба „Царевец Етър- 93" и е завършил СОУ „Г. С. Раковски". Градоначалникът връчи на Ганев и парична премия в размер на 1000 лева от средства заделени за спортни дейности през годината.

„Всеки, който разнася славата на нашия град по света е посланик на добра воля на В. Търново. Радвам се, че имам възможността да каня тук успели търновци, независимо дали са постигнали резултати в спорта, науката или културата. Мишо, ти разнасяш чара на нашия град по целия свят, благодаря и ти пожелавам още много успехи", каза д- р Рашев. Той специално подчерта, че ще направи необходимото и друг голям шампион от великотърновската школа Радослав Великов да получи признание от страна на Общината.

Флагът на Велико Търново и 1000 лева получи световният шампион Михаил Ганев
netinfo

Мишо Ганев пристигна на срещата във виолетова риза, придружен от треньорите Лако Лаков, който е първия му наставник в „Царевец Етър- 93", Илия Чучулски и Мирослав Колев.

- Мишо, как приемаш посрещането в кметския кабинет?

- Благодаря на Общината, в лицето на кмета г- н Рашев, за това че не са ме забравили и ценят моя труд. Благодаря на моя клуб „Царевец Етър- 93", на президента му Георги Вълев, който го ръководи вече 15 години на треньорите Лако Лаков, Илия Чучулски и Мирослав Колев, за това че са ми показали правилния път как да вървя нагоре.

- Кое е най- важното нещо, което научи в злата по борба във В. Търново?

- Най- важното е да бъдеш човек.

- Кой е първият ти спомен от В. Търново?

- Много са. Залата, тренировките, училището. Спомням си когато дойдох със семейството и близките си тук на приемните изпити в Спортното училище. Доведе ме г- н Лаков. Кандидатствахме с брат ми Петър. Мъчеха ме силовите упражнения, набиранията и се притеснявах дали ще ме вземат. Мисля, че ги издокарах някак си.

- А, първият медал помниш ли?

- В пети клас ме пуснаха на републиканско в Хасково в категория до 30 килограма. Още дори нямах право да се състезавам, но ги преборих и станах шампион.

- Кои са най- силните ти оръжия на тепиха?

- Сила, техника, умения, желание, но най- важна е волята. Търсиш ли победата по- голяма е вероятността да дойде.

- Борбата е най- успешния ни спорт в момента. На какво го отдаваш?

- Тренираме, готвим се, щом постигаме резултати значи добре си вършим работата. Хубаво е, че Държавата отпуска средства на Федерацията за лагери, където протича подготовката.

- Кога осъзна какъв голям успех наистина постигна?

- Още го осъзнавам. Даже преди седмица си викам „...аз наистина съм световен шампион". Като ми мина състезанието цяла нощ не можах да спя. Чудех се сън ли е, реалност ли е, истина ли е. Въртя се ту на едната, ту на другата страна, щипя се по бузките и се надявам да не е сън и наистина да съм първи.

- От какво се лишаваш, за да постигаш успехите?

- Преди се лишавах повече, защото свалях килограми, но сега в тази категория даже съм по- лек и не ми се налага да спазвам диети. Иначе е нормално да спазвам режим и да няма време за много забавления.

Титлите и медалите носят солидни суми в момента. Ясно е, че спорта ти дава средства, но какво ти взе?

- Много травми, много контузии, шест операции. Мислех да се откажа, но преди две години в много тежък за мен период се зарекох, че трябва да постигна нещо голямо и се радвам, че стана. Освен това знам, че няма какво друго да правя и трябва да се боря.

- Кое е по- трудно да качиш световния връх или да се задържиш на него?

- До сега си мислех, че е по- трудно да стигнеш върха, но сега ми се струва, че е обратното. По- напрегнато е. Мислиш си какво ще кажат хората ако те надвият.

- Приятелят ти Радослав Великов мина под венчило и вече е щастлив татко...?

- Нека мине Олимпиадата в Лондон и тогава ще мислим за тези неща. Сега нямам време- лагери, тренировки, състезания и в къщи.

- Т. е. булка след Олимпиадата?

- Нека я намерим.

- Ловът ли е най- голямото ти хоби?

- Да.

- В събота ще излезеш ли на излет. Откриват лова на диви прасета?

- Дано излезе глиган. Или ще го ударим, или ще го подгоним.

Възнамеряваш ли да станеш треньор в родната Златарица след края на кариерата си?

- Сега мисля само за борбата. После сигурно ще търся някъде работа като треньор.

- Златарица е прочута школа в борбата. От градинарската чорба или от въздуха се раждате шампионите?

- Не знам сигурно от въздуха.