Европейски дни на птиците в Свищов
Европейски дни на птиците в Свищов / снимка: Българско дружество за защита на птиците

Европейски дни на птиците ще бъдат отбелязани в Свищов и селата Вардим и Ореш. Българско дружество за защита на птиците е координатор за България на инициативата. Тази година акцентът е поставен върху мигриращите птици и заплахите, свързани с тях. Целта е да се повиши вниманието към спешната необходимост от защита на мигриращите птици и техните прелетни пътища.

Основната задача е преброяването на колкото е възможно повече птици, обобщаване на данните в национално-координативни центрове и обединяването им в международната база данни, с което се допринася за по-доброто опознаване на птиците и тяхното състояние.

Успоредно с преброяването се провеждат и образователно-информационни събития, които да запознаят повече граждани с птиците и проблемите, свързани с тяхното опазване и защита.

През миналата година в Европейските дни на птиците взеха участие над 60 000 души от 34 европейски страни, като бяха преброени 2 731 155 птици.

Тази година инициативите в Свищов и околните села ще се проведат от 30 септември до 2 октомври. Предвиждат се обучения на доброволци, лекции и наблюдения на птици от брега на река Дунав. Специален щанд на Дружеството за защита на птиците ще бъде отворен в местността „Паметниците", където ще бъдат раздавани информационни материали. Отделно ще има зрителни тръби и бинокли за желаещите да наблюдават птици.