Евентуални дъждове не ни плашат
Евентуални дъждове не ни плашат / netinfo

Отводнителната система във Велико Търново функционира добре, а речните корита са почистени, съобщи заместник-кметът Стафан Ботев по повод разпространеното от Екоминистерството писмо, в което се съобщава за опасност от проливни дъждове в 15 области, в които е и Велико Търново.

"Нивото на основните язовири и реки на територията на Областта в момента е такова, че спокойно може да поеме валежите без да стигне застрашителни коти”, каза главен инспектор от Гражданска защита Валери Събев. “Подали сме информацията на кметовете, които са и председатели на местните комисии за борба с природните бедствия и аварии и сме ги предупредили да вземат необходимите мерки и да подготвят хората си за действия в случай че се наложи. Ние също сме в постоянна готовност”, коментира г-н Събев. Според него не бива да се създава напрежение, тъй като дори и за час да се изсипят 30 литра те могат да предизвикат само локални инциденти.

От началото на септември валежите над Велико Търново са достигнали почти 61 литра на квадратен метър при норма 44 литра за месеца, информираха от ХМО - Велико Търново. От там припомниха, че през 2005 година месецът е бил доста по валежен - 236 литра на квадратен метър. Рекордни 141 литра са се изсипали само за четири часа. От хидрометеорологичната служба съобщиха, че от утре се очаква разскъсване на облачността, а съботният ден ще бъде слънчев.

Оттук нататък можем да следим нивото на реките и да предупреждаваме хората при евентуална опасност. Всичко останало свързано с подготовката трябва вече да е свършено, каза заместник-кметът Стефан Ботев. Повече чуйте в прикачения файл.