Етър 1924 изпадна в колапс, Сердар Даят подаде оставка, Общината ще прави нов клуб
Етър 1924 изпадна в колапс, Сердар Даят подаде оставка, Общината ще прави нов клуб / Дарик нюз, архив

Единайсет години след създаването си „Етър 1924" е пред трагичен край. Клубът е пред разпадане, мъжкият отбор се разформирова, а детско-юношеската школа се чуди как да продължи и към кого да се обърне. Обещаното плащане на разходите и на заплатите, отлагано от началото на миналата седмица ден за ден, така и не стана факт. Мъжкият отбор на „Етър 1924" в момента е в Сливен се чуди какво да предприеме.

„Последните уверения на Радин Хаджиев бяха, че ще платят дължимите заплати във вторник вечерта. В сряда му звънихме по телефона, той първо отказваше разговорите, а накрая съвсем го изключи. Това, което се случва, е пълно безобразие. Нямам думи! 22 футболисти се чудят какво да предприемат и накъде да поемат. Треньори няма, домакин няма, масажисти няма, а вече явно и шефовете ги няма. „Етър 1924" се разпада, колкото и с болка да го казвам", алармира треньорът на вратарите Румен Данков - последният останал до футболистите наставник. Отборът вече отново не може да тренира, няма кой да подсигури и транспорт. Вчера и днес и от Дарик също търсихме Хаджиев по телефона, но схемата е същата- отказва разговор или номера не отговаря.

Старши-треньорът Сердар Даят от една седмица е в Турция, като си тръгна по лични причини още след гостуването в Пловдив. По последна информация той също е напуснал, защото с това ръководство не може да се работи.

„Започнах в „Етър 1924", когато отборът имаше едва 3 т. от девет мача, с голямо удоволствие, саможертва и желание. След като променихме повечето играчи, на паузата искахме да започнем отначало, и в началото постигнахме добри резултати. Но поради недоброто управление на клуба се получиха сътресения, които повлияха лошо на футболистите.

Собствениците дължаха пари на играчите, на мен, на помощниците ми, на Сашо Ангелов за школата, на треньорите в школата. А  непрекъснато обещаваха. Когато няма условия за работа, не може да се работи професионално, а аз съм човек, който обича работата си, но иска да го прави по най-добрия начин.

При тези обстоятелства реших да прекратя договора си с клуба и подадох оставка още след мача с „Локо" (Пд). Благодаря на всички в България, които оцениха труда ми и ме подкрепяха", заяви в писмо до медиите Сердар Даят.

В тази ситуация по всичко личи, че гостуването на „Ботев" във Враца така и няма да се състои с мъжкия отбор. На този етап служителят в клуба Стефан Атанасов заяви, че ще опита да заведе поне юношите старша възраст, но за следващата седмица вече нищо не може да прогнозира...

Междувременно кметът Даниел Панов заяви, че ще бъде регистриран нов футболен клуб от Община Велико Търново до началото на юни. Той разказа, че е провел множество срещи с футболни специалисти, сред които председателят на Зоналния съвет на БФС във В. Търново, като около 20 май е насрочена още една. „Идеята е да създадем изцяло нов отбор, който да започне от "В" група. В момента юристите проучват как да бъде решен въпроса документално и според правилниците и наредбите на Футболния съюз", заяви Даниел Панов. До решението той е стигнал, заради некоректното поведение на собственика на „Етър 1924".

„Некоректното отношение на мажоритарния собственик на отбора „Етър 1924" спря диалога помежду ни. Изисквал съм приходно - разходните отчети, всички първични документи, но нищо не ми беше предоставено. Не може Общината да финансира нещо на тъмно, невъзможно е да търси спонсори на този отбор, както и рекламодатели. До мен достигна информация, че чуждестранните футболисти получават по 8000 лв. заплата, а българските- по 2000 лв. Тези разходи те си ги определяха сами. Аз в такъв филм не участвам", коментира градоначалникът. По думите му по неофициални данни задължинията на „Етър 1924" са достигнали 700- 800 000 лева.

Даниел Панов подчерта, че Община Велико Търново ще положи максимални усилия новият отбор, който вероятно ще се казва „Етър Велико Търново", да влезе в „Б", а до три години и в „А" група.