Двудневна фън шуй академия във В. Търново
Двудневна фън шуй академия във В. Търново / плакат: организатори

Двудневна фън шуй академия започва във Велико Търново. Днес и утре в централен хотел се провеждат интересни семинари, лекции и събеседвания, свързани с историята и идеите на китайско учение, както и с практическото му приложениe в България.

Академията ще бъде открита от 10,30 ч. с представянето на книгата „Как да практикуваме фън шуй в България". Автор на издението е Цветозар Мръвков, председател на Асоциация "Фън Шуй Център" и управител на „Фън Шуй Академия". Той ще запознае присъстващите със същността на древните поверия и с полезни фън шуй практики, адаптирани към българските условия. Зад гърба си изследователят на древната философия има още една книга - „Българският Фън Шуй", в която прави паралел между източните учения и българските традиции.

Цветозар Мръвков е завършил Културология в Държавната академия по култура в Украйна. Занимава се с източни традиции и култура от почти двайсет години. Страстта му към философията на фън шуй се запалва в началото на новото хилядолетие, когато започва да се занимава професионално с това изкуство. Има атестати от редица международни фън шуй организации, сред които "Международния Фън Шуй Форум", както и "Централната Академия по Фън Шуй". Цветозар Мръвков прилага адаптиран към българските условия фън шуй. Работи върху проекти на сгради, офиси, магазини и домове, провежда индивидуални консултации, води лекции и семинари.

След представянето на книгата си Цветозар Мръвков ще продължи учението за фън шуй с лекции за практическо приложение в съвремието на българите. По време на семинара, който е в следобедните часове, фън шуй експертът ще премине през различни теми от българския бит, традиции и поверия. Основни  акценти във форума ще бъдат темата за българския дом, древните строителни традиции на българите, обичаите, свързани с къщата, домашния дух закрилник и др. Мъжката и женската половина на дома, силата на цветята, огъня и водата в дома също ще станат обект на дискутиране.

Лекторът ще припомни древните български вярвания и обреди и ще представи под един нов ъгъл добре познатите мотиви от българската фолклорната традиция. Цветозар Мръвков ще фокусира вниманието върху суеверността на българина и ще отговори на често задавани въпроси от типа - Защо връзваме червен конец против уроки? Защо носим мартеници? Защо не бива да подаваме през прага или да сядаме на ъгъл? Защо огледалото е „особен" предмет? Защо плискаме вода преди да тръгнем на път?

За онези, които искат да се научат на ефективни упражнения за бързо постигане на енергиен баланс в кризисни ситуации, председателят на Асоциация "Фън Шуй Център" ще проведе 6-часов курс, предвиден за утрешния ден. По време на обучението специалистът по източна философия ще запознае курсантите със света на фините енергии, с тайните на човешката аура и с тайнственото движение на силите, които свързват човека с природата и космоса. Участниците ще се научат как да работят правилно с енергиите на чакрите и как да се справят със стреса чрез прости енергийни практики.