Два дни седим на сухо заради авария
Два дни седим на сухо заради авария / Sofia Photo Agency

Авария оставя за два дни без вода жителите на Велико Търново и още седем населени места. Повредата е станала тази сутрин около 9,30 часа на главен водопровод в района на село Пчелище.

Вода няма да има до 24,00 часа на 14 декември /вторник/, при възможност ще бъде пусната по-рано, информират от ВиК "Йовковци".

Освен за Велико Търново, водоподаването е спряно и към Дебелец, Самоводене, Леденик, Шемшево, Момин сбор, Балван и Ново село.

От РИОКОЗ разпоредиха в детските градини и ясли да се създаде организация за приготвяне на храна с резервна питейна вода, а при невъзможност за осигуряване на такава - да се премине предимно на суха храна. В заведенията за обществено хранене, в които няма резервна течаща вода, трябва да се прекрати приготвянето на супи и ястия и да се ползват прибори и чаши за еднократна употреба. Обектите, които не могат да изпълнят препоръките на РИОКОЗ, временно трябва да спрат работата си.

Здравните инспектори съветват да не се ползва вода от местни водоизточници (чешми), тъй като водата от тях е с непостоянни микробиологични показатели, да се избягва консумацията на хранителни продукти, приготвени без термична обработка. Препоръчителна е консумацията на пакетирани и консервирани храни и напитки, бутилирана минерална вода. Водата за пиене трябва да се съхранява в съдове с малка вместимост, за да се избегне замърсяването й и да се преварява преди използване.