Дойде ли краят на купуването на шофьорски книжки?
Дойде ли краят на купуването на шофьорски книжки? / Sofia Photo Agency

 

По неофициални данни всяка четвърта шофьорска книжка у нас е купена.

Краят на порочната практика може да бъде сложен с въвеждането на видеонаблюдението при изпитите за шофьори от 1 октомври, смятат от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Камери ще има в залите, в които се провежда теоретичния изпит за кандидат- водачи и в купетата на автомобилите за изпита по практика. Това най- накрая трябва да сложи спирачка на корупционните схеми, в които се въртяха страшно много пари, смята председателят на Съюза по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

На среща във В. Търново негови колеги обсъдиха предстоящите промени с представители на Автомобилна администрация.

На срещата бе представен протокол, в който от единайсет човека половината не са се явили на изпита, а останалите са скъсани. "Просто не е дошъл подходящият изпитващ, който да си прибере парите за деня", смята Иванов.

По сигнали до автоинструкторите има нарушения при изпитите за шофьори във Варна, където са дадени свидетелства за правоспособност, въпреки че в листовките са регистрирани над 5 грешки.

В Благоевград има случай, в който изпитващ е взел пари и това е доказано, но той продължава да работи, каза още Иванов.

От Съюза на автоинструкторите се опасяват, че е възможно след като кранчето спре, много хора да напуснат и системата да забуксува заради липса на кадри.

Чуйте повече в прикачения файл.