Добра реализация получават педагогическите кадри на ВТУ
Добра реализация получават педагогическите кадри на ВТУ / dariknews.bg, архив
Добра реализация получават педагогическите кадри на ВТУ
32314
Добра реализация получават педагогическите кадри на ВТУ
  • Добра реализация получават педагогическите кадри на ВТУ

Добра и качествена реализация получават студентите, които излизат с професия „начален учител" от Великотърновския университет, каза на кръгла маса за развитието на предучилищното образование доц. Дарина Гълъбова, преподавател в Катедра „Предучилищна педагогика" на ВТУ и зам.-декан по учебната дейност. Реализацията на педагогическите кадри на университета е над 50% по данни на Регионалния инспекторат по образованието, посочи Гълъбова.

По думите й педагогическите направления са в средата на класацията на предпочитани от кандидат-студентите специалности, но университетът никога не е имал недостиг на студенти за тях. Като причина тя посочи, че повечето от кандидатите се записват в педагогически специалности, след като не са били приети в по-атрактивни като право, финанси и мениджмънт. След като се докоснат до децата и учителската професия обаче започват да си харесват специалността, коментира още доц. Гълъбова.

Според нея учениците все още нямат правилна визия за своето продължаващо образование. По математика и компютърни технологии все по-трудно става набирането на студенти по държавна поръчка, тъй като студентите, идвайки от средното образование не се чувстват подготвени за високите технологии, смята преподавателката.

Доц. Дарина Гълъбова изнесе доклад за подготовката на предучилищни и начални училищни педагози в контекста на образователната политика на 21 век. Международната кръгла маса се организира от Педагогическия факултет на ВТУ и в нея взеха участие преподаватели от Московския педагогически държавен университет и Остравския университет, както и директори и учители от базови детски градини.

Чуйте повече в звуковия файл от доц. Дарина Гълъбова.