До края на юни можем да сменим личния си лекар
До края на юни можем да сменим личния си лекар / netinfo

От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят семейния си лекар. Смяната се извършва два пъти годишно – през юни и декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна. За последния период на смяна – декември 2007 г., 4529 души от Великотърновска област избраха нов общопрактикуващ лекар, съобщават от районната здравноосигурителна каса.

За смяната на личен лекар не се изисква отписване от листата на досегашния, а се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса. Хората, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Цената й е 10 стотинки и се закупува от специализирана книжарница за медицински до­ку­мен­ти. При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на личен лекар, която се попълва от медицинското лице, което ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място.

Когато се пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага медицинска помощ, здравноосигуреният може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи касата заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Пациенти, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурените могат да подават жалби до районните здравноосигурителни каси, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.