/ Община Горна Оряховица
Водосвет за здраве и благоденствие на горнооряховчани бяха отслужени в манастир „Св. Пророк Илия”.

Община Горна Оряховица

Тържествената служба в празничния Илинден започна още от рано сутринта със Света литургия, водена от Великотърновския митрополит Григорий. 

Община Горна Оряховица

Заедно с него служиха още четирима свещеници от региона.

Община Горна Оряховица

Десетки миряни се стекоха в светата обител, за да почетат Св. Пророк Илия и да запалят свещ за здраве. По време на службата, бе подстриган за иподякон стопанинът на манастира - Евгений.

На Илинден според народното поверие морето взима най-много жертви

След тържествената литургията бе отслужен водосвет и бе раздаден курбан, който по традиция бе осигурен от Община Горна Оряховица.

Община Горна Оряховица


Два пъти в годината ръководството на Общината в лицето на кмета инж. Добромир Добрев дава курбан за здравето и благоденствието на горнооряховчани - на Илинден и на 24 октомври, когато отново на манастира се отбелязва инициативата „Камбана за живот на Земята”.

Община Горна Оряховица

Манастир „Св. пророк Илия” е основан през ХІІ-ХІІІ в. и носи името на светеца-покровител на Горна Оряховица. Според легендите след свалянето му от престола, в манастира е заточен цар Борил. В светата обител, той прекарва последните години от живота си.

Община Горна Оряховица

Община Горна Оряховица

Въпреки множеството разрушения, които понася през вековете, храмът е възстановяван с доброволния труд и дарения на горнооряховчани. Именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица.