Депутатът Милка Христова с въпрос към здравния министър за медицинските стандарти
Депутатът Милка Христова с въпрос към здравния министър за медицинските стандарти / DarikNews.bg, архив

Ще има промяна в нивата на компетентност в отделните клинични дисциплини, заяви министърът на здравеопазването Таня Андрееева в отговор на въпрос на народния представител от Великотърновски регион Милка Христова, която е част от парламентарната комисия по здравеопазване.

Според правилника на комисията веднъж месечно резорния министър отговаря устно пред членовете на комисията на текущи въпроси в сферата на здравеопазването.

„Обсъждат ли се и предстоят ли промени в стандартизацията на нивото на компетентност в отделните клинични дисциплини”, попита Милка Христова по време на заседанието на 12 септември т.г. Това е въпрос, който вълнува най-вече малките общински болници.

„В момента се работи по медицинските стандарти. Ще има промяна в нивата на компетентност, тъй като нашето убеждение е, че трябва да има едно разделяне на медицинската дейност. Тоест, малките общински лечебни заведения да могат да осъществяват поне базово ниво на медицинска помощ, областните да са на по-високо ниво и университетските болници ще ги развиваме като високотехнологични и иновативни лечебни заведения, защото убеждението на нашия екип е, че голямата медицина трябва да се прави в големите болници. Не може във всяка болница да се развива инвазивна кардиология или инвазивна гастроентерология, или неврохирургия, защото това са много ресурсоемки дейности и освен че са такива изискват и обезпечаването с кадри, които да са на добро професионално ниво и, разбира се, с много качествена апаратура”, така министър Андреева представи концепцията на своя екип за развитието на болничната помощ.