Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!
Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя! / netinfo

Засилено полицейско присъствие ще има в първия учебен ден около всички училища и детски градини във В.Търново и областта. Мерките са в рамките на започналата в цялата страна традиционната полицейска акция “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”.

Статистиката показва, че най-застрашени при пътни инциденти са първокласниците и децата до 14 години. Основните причини за злополуките са внезапно и неправилно пресичане, както и несъобразената скорост на водачите.

От началото на годината на територията на Великотърновска област при тежки катастрофи са пострадали 26 деца и юноши. 14 от тях са били пътници в леки автомобили, загинало е едно дете на 5 години. В шест случая жертва на пътни злополуки са станали деца-пешеходци. Пострадали са тежко и трима велосипедисти.

От санкционираните над 1 000 неправоспособни водачи 107 са били на юношеска възраст, като 13 от тях са допуснали пътно-транспортни произшествия, а двама са си позволили да управляват след употреба на алкохол.

По време на акцията, която ще продължи до края на месеца, ще има засилен полицейски контрол в училищните райони най-вече в часовете, когато децата отиват и се връщат от училищата. Предвижда се още регулиране на движението, за да се осигури безопасно пресичане на децата и техните придружители, както и патрулиране на полицейските служители, които ще извеждат от пътните платна децата, които пресичат неправилно и ще им обясняват правилата на движение.