Д-р Ваньо Шарков: Липсва дългосрочна перспектива за здравеопазването
Д-р Ваньо Шарков: Липсва дългосрочна перспектива за здравеопазването / Дарик нюз
Д-р Ваньо Шарков: Липсва дългосрочна перспектива за здравеопазването
37723
Д-р Ваньо Шарков: Липсва дългосрочна перспектива за здравеопазването
  • Д-р Ваньо Шарков: Липсва дългосрочна перспектива за здравеопазването

Все още няма отговор как случващото се в системата на болничната помощ ще се отрази на лечебните заведения и пациентите в Елена и Полски Тръмбеш. Несигурността идва от липсата на последователност и на дългосрочна перспектива в българското здравеопазване, коментира народният представител д-р Ваньо Шарков.

Той припомни, че при предишните министри на здравеопазването се планираше преструктуриране, при което да има болници за долекуване и дори бяха направени такива клинични пътеки. Днес обаче такива болници няма.

„В същото време  има общини, които са регистрирали ново лечебно заведение за продължително лечение, а пари за финансиране няма. Отговорът пък от министерството на здравеопазването е „Съжаляваме, че ви подведохме". От тук нататък кметовете на общини и общинските съвети трябва да търсят начини и да вземат нови решения, за да запазят здравните структури в населените места, коментира д-р Шарков.

Според него за да има преструктуриране в болничната помощ, то трябва да върви успоредно с качествена и навременна спешна медицинска помощ, каквато в момента не може да бъде осигурена навсякъде.

Чуйте целият разговор с него в прикачения файл: