Църква в Арбанаси става сцена в италиански филм
Църква в Арбанаси става сцена в италиански филм / снимка: РИМ - Велико Търново
Църква в Арбанаси става сцена в италиански филм
31464
Църква в Арбанаси става сцена в италиански филм
  • Църква в Арбанаси става сцена в италиански филм

Църквата „Рождество Христово" в Арбанаси ще бъде декор в италианска продукция, съобщи за Дарик директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. На 3 и 4 август в храма ще бъдат снимани първите кадри на филма „Капитанската дъщеря" по едноименната повест на Пушкин.

Заради снимките църквата, която е туристически обект и културна забележителност, ще бъде затворена за два дни. Продуцентите на филма оглеждат и други места в района на Велико Търново, за да продължат със снимките, преди да отидат в Белоградчик, където ще бъдат направени основните кадри през август.

"Капитанската дъщеря" ще бъде двусериен телевизионен филм. Главните роли в новата продукция са поверени на италиански актьори, а изпълнителите на второстепенните образи и дубльорите ще бъдат избрани допълнително. Ролята на Емелян Пугачов, който през 1773-1775 г. предвожда селски бунтове в Русия, е дадена на българския режисьор, сценарист и актьор Андрей Слабаков.

Църквата в Арбанаси е избрана за част от снимките заради близостта до атмосферата на Русия от 18 век, обясни директорът на музея Иван Църов.

Чуйте го в звуковия файл.