Цялостно преасфалтират основни трафик улици край Царевец идната седмица
Цялостно преасфалтират основни трафик улици край Царевец идната седмица / Община Велико Търново
 
Основни трафик улици във Велико Търново, водещи към площад „Цар Асен I“ и крепостта Царевец, ще бъдат цялостно преасфалтирани през следващата седмица. Нова настилка ще бъде положена по ул. „Велчо Джамджията“ и ул. „Иван Вазов“, които бяха отворени заради подмяна на старите 50-годишни водопроводи с нови.
Работата по преасфалтирането ще започне на 2 септември (понеделник) и се очаква да продължи до 4 септември (сряда) включително. Паралелно с дейностите ще бъде извършен ремонт на отводнителните съоръжения както по ул. „Иван Вазов“, така и по ул. „Никола Пиколо“ – до Мултимедиен посетителски център.
Това налага въвеждане на временна организация на движението – за периода от 2 до 4 септември включително улиците „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов“ и „Никола Пиколо“ ще бъдат затворени за движение. Движението към кв. „Асенов“ и Арбанаси ще се осъществява през Южния пътен възел, кв. „Света гора“ и обходния път зад крепостта Царевец.
Временно се променя и движението на автобусни линии с номера 20, 40, 50 и 110 – тяхна крайна спирка става площад „Велчова завера“. Автобусна линия №5 продължава да пътува до кв. „Асенов“ през кв. „Света гора“, като крайна спирка е обособена край църквата „Св. св. Петър и Павел“.
На финал са и строителните дейности по укрепване на свлачището край манастира „Великата лавра“ и възстановяването на засегнатия участък от ул. „Свети Климент Охридски“. Извършва се изпълнение на пилотна система с над 140 стоманено-бетонни елемента. Този уикенд (31 август и 1 септември) е планиран последният етап, включващ полагане на нова асфалтова настилка по укрепената част от улицата. Движението ще бъде възстановено след преасфалтирането на улиците „Велчо Джамджията“ и „Иван Вазов“.