Четвърт век от покоряването на връх Комунизъм отбелязват в ТД Трапезица-1902
Четвърт век от покоряването на връх Комунизъм отбелязват в ТД Трапезица-1902 / Дарик нюз

25 години от покоряването на връх Гармо, тогава Комунизъм, отбелязва Туристическо дружество "Трапезица-1902", съобщи секретарят му Георги Димитров. Преди четвърт век, в рамките на Националните чествания на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър, е решено да бъде покорен най- високия връх в тогавашната СССР.

В началото на юли 1985 г. дванайсет души от старата столица, водени от покойния вече Деян Станков, потеглят към Памир. Това е първата самостоятелна експедиция, организирана от Алпийският клуб във В. Търново, а подготовката и отнема 12 месеца. Преди заминаването, за да си набавят необходимите средства и да получат обществена подкрепа, алпинистите работят на покривите на Двореца на културата и спорта "В. Левски" и на новата сграда на Великотърновския университет, изграждат канализацията и водопреносната мрежа на хълма Царевец, в недостъпните участъци по скалния венец и поставят обезопасителни мрежи над пътни участъци в района на Света гора.

Преди щурмът метеорологичните условия са много тежки- в нощта преди финалното изкачване вятърът шест пъти разтуря палатките в лагера, спомня си сега Георги Димитров.

Изкачването се извършва от съседния връх Душанбе, висок 7000 м, от две групи. Първата в състав Георги Димитров, Петър Панайотов и Борислав Маринов щурмува успешно и слиза в рамките на 21 часа на 2 август. На кота 7495 метра, са забити вимпела на Велико Търново и националното знаме. От втората група връх Комунизъм покоряват Петър Петров и Веселин Стефанов два дни по- късно.

Успехът на петимата великотърновци е отбелязан на национално ниво на 31 август 1885 г., по време на честванията на Черни връх по повод 90 години организиран туризъм в България.

След експедиция Петър Панайотов продължава да катери и през 1982 г. покорява осемхилядника Анапур, което е най- големия личен успех на великотърновски алпинист. Петър Петров пък изкачва най-сложната стена в Памир, която е и една от най- трудните в целия свят- южната стена на връх Гармо. Веселин Стефанов продължава със ски- алпинизъм, става световен шампион по водно спасяване и успешно участва в маратони.

През 2006 г. "Трапезица-1902" организира друга експедиция до седемхилядник- високият 7134 м връх Кауфман, но заради лошото време изкачването приключи на 6850 м. В началото на тази година бе покорен първенецът на Андите - Аконгагуа, висок 6962 м. За догодина се планира атака на някои от седемхилядниците в планината Каракорум в Азия.