Честваме 102 години Независима България
Честваме 102 години Независима България / dariknews.bg

Велико Търново е център на националното честване на 102-рата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

По традиция празничната програма започва рано сутринта със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици", в  двора на която  през 1908 г. княз Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на Независимостта на България. Този акт ще бъде възпроизведен отново 102 години по-късно.

В двора на църквата-светиня от 9,15 часа ще бъде прочетен прословутият Манифест, а след това на площада пред Царевец ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет и на още близо 35 знамена на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

В 9,30 часа празнично шествие ще потегли към крепостта Царевец, предвождано от знаменосци, които ще носят 35-те флага.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще бъде посрещната около 10 часа пред Царевец и ще се включи във военния ритуал и издигането на националното знаме на крепостта Царевец от 10,30 часа. Там слово ще произнесе кметът Румен Рашев, а празничен благослов  ще отправи митрополит Григорий.

От 11,00 часа официалните гости ще поднесат венци и цветя на паметния знак Пирамидата. След това празничното шествие ще потегли по главната улица на Велико Търново, ученици ще носят четири гирлянда, всеки с дължина 6 метра, които ще положат на паметника „Майка България".

Празничната програма за Независимостта ще завърши вечерта с тържествена заря-проверка от 19,30 часа на площада пред Царевец и аудиовизуалния спектакъл „Звук и светлина", насрочен за 20,15 часа.