Български занаяти показаха наши майстори на изложение в Байон
Български занаяти показаха наши майстори на изложение в Байон / снимка: Общинска агенция по туризъм, архив

Майстори от Самоводската чаршия във Велико Търново представиха традиционни занаяти на коледно изложение във френския град Байон. В продължение на един месец в побратимения на Велико Търново град бяха представени грънчарство, дърворезба и куюмджийство.

Майсторите Нина Нешева, Румяна Стоянова и Тодор Кушлев са изработвали на място пред посетителите на изложението керамика, резбовани и пирографирани предмети и бижута. На българския щанд в Байон са представени още домашно приготвена баница, сирене и ракия.

По време на изложението във френския град в медиите са излъчвани рекламни клипове на Велико Търново и възможностите за туризъм. През пролетта на следващата година великотърновският хор "Кантилена" е поканен на едномесечно турне в Байон.

Майсторите от улицата на занаятите във Велико Търново вече шеста година представят българските занаяти в Байон. Интересът към уменията на нашите майстори е провокирал организаторите да разширят международното участие в изложението. Тази година в него са се включили побратимени на Байон градове от 12 държави, сред които представители от Чехия, Румъния, Русия, Португалия, Испания, Словения, Сърбия.

През 2011 г. Общинската агенция за туризъм „Царевград Търнов" ще организира подобно изложение на традиционни занаяти на побратимените на Велико Търново градове за Великденските празници.