България става най-големият износител на велосипеди в Европа, матраци изнасяме за Мексико
България става най-големият износител на велосипеди в Европа, матраци изнасяме за Мексико / Dariknews

България е на път да стане най-големият производител и износител на велосипеди в цяла Европа, каза в лекция пред академичната общност във Великотърновския университет министърът на финансите Симеон Дянков. Тази година почти сме изпреварили Холандия и Италия, които са основни производителки на колелета, посочи министърът. По думите му в рамките на 2 - 3 години България е успяла да завземе една голяма част от този сектор.

През тази година се наблюдава голям растеж в още няколко сектора, като фармацевтиката, където износът ни се е покачил с 200%, спрямо миналата година. Доста повече изнасяме и селскостопанска преработвателна продукция, каза Дянков.  

България започва да навлиза в чуждестранни пазари, където никога не е присъствала. За пример министърът посочи Китай, за където българският износ се е увеличил с 212 процента. Тази година България е утроила износа си за Мексико. Страната ни е един от основните износители на матраци за легла към Мексико, добави Симеон Дянков. Според него увеличаването на българския износ един от начините да излезем от кризата.

Като регион най-много българският износ се е увеличил към Близкия Изток. За страни като Египет, Ливан, Сирия и Либия тази година сме изнасяли с 80% повече, в сравнение с миналата година.

Вече тръгва нагоре и сектор строителство, но не на хотели и сгради, а строителството на пътища. Вътрешното потребление за първи път спря да пада през октомври от две години насам, каза още Дянков. През ноември и декември се очаква развитие нагоре, прогнозира финансист №1.